Elektrik sistemi bayrama ve 1 Kasım seçimine hazır

Seçim günü elektrik kesintisi yaşanmaması için şimdiden harekete geçildi. Bakanlığa bağlı ekipler son teknolojiyle donatılan 4 helikopterle hem bayramda hem de seçim tarihine kadar iletim hatlarını havadan gözlem altına alacak.

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 22 Eylül 2015 08:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Elektrik sistemi bayrama ve 1 Kasım seçimine hazır

Enerji Bakanlığı seçim günü ve bayramda elektrik kesintisi yaşanmaması için olağanüstü önlemler aldı. Ankara Gölbaşı'nda bulunan Türkiye Elektrik İletim AŞ (TEİAŞ) Milli Yük Tevzi Merkezi'ne bağlı ekipler son teknolojiyle donatılan 4 helikopterle seçim tarihine kadar iletim hatlarını havadan gözlem altına alacak. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun, Türkiye Elektrik İletim AŞ (TEİAŞ) Genel Müdürü Mehmet Sinan Yıldırım ve bazı yetkililerle birlikte Ankara Gölbaşı'nda bulunan Milli Yük Tevzi Merkezi'nde özel donanımlı bir helikopterle denetim yaptı. Bakan Alaboyun Türkiye'nin elektrik sisteminin Kurban Bayramı ve 1 Kasım'da gerçekleşecek genel seçimlere hazır olduğunu söyledi.

SİBER SALDIRI OLMAZ

Seçimler hakkında çok spekülasyon yapıldığı için enerji güvenliğinin ön plana çıktığına dikkati çeken Alaboyun "Türkiye'nin elektrik sistemi sadece seçimlere değil, bayrama da hazır. Üretim hatlarımızda, barajlarımızda ya da termik santrallerimizde bir problem yok, oturmuş bir sisteme sahibiz. Siz de takdir edersiniz ki 53 bin kilometrelik elektrik iletim hatlarımız var" dedi. Helikopterlerde, insansız hava araçlarındaki kameralarla hemen hemen aynı kameraları kullandıklarını belirten Alaboyun "Kameralardan biri yüksek çözünürlüklü, fiziki görüntüler alarak tellerde kopma var mı, direklerde olumsuz bir durum söz konusu mu, bunları anında görebiliyoruz. Bir diğeri infrared kamera. Bu kamera da hatlarda oluşan 40 derecenin üzerindeki sıcaklığı uzaktan algılayarak bize bildiriyor" dedi. Alaboyun, seçimler ve bayramın yanı sıra günlük hayatta da elektrik iletimiyle ilgili en büyük görevin 53 bin kilometrelik iletim hattı ve 687 trafo merkezinden sorumlu TEİAŞ'ın Genel Müdürü Mehmet Sinan Yıldırım'a düştüğünü ifade etti. TEİAŞ Genel Müdürü Yıldırım da Türkiye'nin elektrik sisteminin siber saldırıya açık olmadığını belirterek, uzaktan kumandayla işletilmediği için bu ihtimalin sıfır olduğunun altını çizdi.

Helikopterler 15 milyon elektrik direğini izleyecek

Helikopterlere monte edilen HD çözünürlüklü video kamera, infrared yani termal kamera, krona kamera ve fotoğraf makinelerinden oluşan elektrooptik cihazlar elektrik iletim hatlarını havadan denetleyecek. Helikopterli denetim sırasında hatlarda tüm olumsuzluklar tek tek tespit edilerek anında merkeze iletilecek. Bu denetimler sonucunda 55 bin kilometre uzunluğundaki iletim hattında bulunan 15 milyon 400 bin elektrik direği, 6 buçuk milyon adet armatür denetlenmiş olacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber